No tienes activado JAVASCRIPT en tu navegador, puedes navegar en nuestra Web tranquilamente, pero te recomendamos que lo actives para que puedas puedas utilizar nuestra Web con todas las funcionalidades.

Quan te n'adones com n'és, d'important, dir-ho

Avui Facebook m’ha recordat un post de fa un any en el qual hi havia una notícia que deia que les mares d'una escola se n'alegraven, per un grup de WhatsApp, que haguessin fet fora de l'escola un nen amb síndrome d'Asperger...

No sóc una mare d'un nen amb Asperger, sinó una noia de 38 anys diagnosticada fa 4 anys amb aquesta síndrome i vull explicar-vos la meva experiència:

Fa uns anys a la classe una companya va dir davant de la resta de companys i de la mestra que ella no volia treballar amb mi perquè no participava activament de les activitats de classe, però el que ella no sabia és que jo tenia sindrome d'Asperger. Li vaig dir després, per WhatsApp, en aquell moment em vaig mantenir callada, com segur que també devia fer-ho el nen protagonista de la notícia.

Els anys, però, que porto d'experiència en l'activisme m'han ensenyat moltes coses i sobretot m'han ensenyat a no callar.

Fa un any que sóc monitora titulada. Treure'm el carnet m’ha costat moltes llàgrimes, molt esforç, molts dies en què sortia de classe deprimida, enfonsada, amb ganes de deixar-ho estar, per no patir més. Però també contenta perquè tenia la gran majoria de companyes molt sensibles a la meva situació (al cap de pocs dies de conviure els vaig dir el què em passava). Ara sí, ja no callava, ja explicava clarament què em passava. Perquè és quelcom que he après amb Obertament: a donar la cara, amb noms i cognoms, amb foto. NO, NO TINC POR! Si algú en té són els covards que discriminen les persones per qualsevol raó (no només per un problema de salut mental), com per exemple aquestes mares del grup de WhatsApp que se n'alegraven, que haguessin expulsat de l'escola un nen amb síndrome d'Asperger. Ho van fer per WhatsApp... més fàcil, més cómode. Em pregunto: li haurien dit a la mare d'aquest nen, cara a cara, a l'escola? Jo crec sincerament que no.

Per què és important dir-ho? Per què és important parlar? Doncs en primer lloc perquè t'alliberes, fas un acte d'amor amb tú mateix/a, i després perquè els altres amb qui convivim han de saber qui som, com sóm, què ens passa. Així que, com diu el lema de la campanya d'aquest any: quan no sàpigues de què parlar, PARLA ?

Montse

Com ho vas revelar? | ¿Cómo lo revelaste?

Explica'ns en unes línies com va ser aquell moment en què vas decidir revelar el teu problema de salut mental a algú. Pot ser algú proper, com un familiar, una amistat o un company de feina, o també qualsevol altre persona o col·lectiu. Ens interessa saber com et vas sentir, com va reaccionar l'altra persona. A partir d'aleshores, vas rebre el seu suport o vas sentir que et discriminaven? Escriu quina va ser la teva experiència; durant les properes setmanes en publicarem un recull als blogs! (per tal de salvaguardar la vostra identitat, i sempre que no indiqueu el contrari, es publicarien només amb les inicials del nom i el primer cognom) | Explícanos en unas líneas cómo fue aquel momento en el que decidiste revelar tu problema de salud mental a alguien. Puede ser alguien cercano, como un familiar, una amistad o un compañero del trabajo, o también cualquier otra persona o colectivo. Nos interesa saber cómo te sentiste, cómo reaccionó la otra persona. A partir de entonces, ¿recibiste su apoyo o sentiste que te discriminaban? Escribe cuál fue tu experiencia; durante las próximas semanas publicaremos un recopilatorio en los blogs (para salvaguardar vuestra identidad, y siempre que no indiquéis lo contrario, se publicarán solamente con las iniciales de nombre y primer apellido).
Nom: | Nombre: *
Cognoms: | Apellidos: *
E-mail: | E-mail: *
Telèfon: | Teléfono:
Codi Postal: | Código Postal: *
Explica'ns la teva experiència (escriu o enganxa el teu text a aquest camp): | Explícanos tu experiencia (escribe o pega tu texto en este campo):
No vull rebre informació d'Obertament: | No quiero recibir información de Obertament:
Copyright © Obertament Les teves dades personals formaran part d’un fitxer propietat de l’Associació Obertament. Les teves dades es faran servir per remetre't informació sobre les activitats d'Obertament sempre que no hagis triat que no vols rebre informació, i en cap cas arribaran a tercers. Pots exercir els teus drets d’accés, cancel·lació, rectificació i oposició, comunicant-ho per escrit a l’Associació Obertament a l’adreça Ronda de Sant Pere 28, 08010 de Barcelona o al correu electrònic obertament@obertament.org. Consulta la política de privacitat per a més detalls. | Copyright © Obertament Tus datos personales forman parte de un fichero propiedad de la Asociación Obertament. Tus datos se harán servir para enviarte información sobre las actividades de Obertament, siempre que no hayas marcado que no quieres recibir información, y en ningún caso llegarán a terceros. Puedes ejercer tus derechos de acceso, cancelación, rectificación y oposición, comunicándolo por escrito a la Asociación Obertament a la dirección Ronda de Sant Pere 28, 08010 de Barcelona o al correo electrónico obertament@obertament.org. Consulta la política de privacidad para más detalle.
Obertament tractarà les teves dades personals amb la finalitat d’enviar-te informació (per email, telèfon i correu postal) i proposar-te altres tipus de participació (signar campanyes, fer donatius, incrementar quota, participar en formacions o esdeveniments, etc.). Per exercir els teus drets d’accés, rectificació, supressió, limitació, oposició i portabilitat, i per conèixer altres aspectes relacionats amb la privacitat, consulta la nostra política de protecció de dades. | Obertament tratará tus datos personales con la finalidad de enviarte información (por email, teléfono y correo postal) y proponerte otros tipos de participación (firmar campañas, hacer donativos, incrementar cuota, participar en formaciones o eventos, etc.). Para ejercer tus derechos de acceso, rectificación, supresión, limitación, oposición y portabilidad, y para conocer otros aspectos relacionados con la privacidad, consulta nuestra política de protección de datos.

Cargando, un momento, por favor