No tienes activado JAVASCRIPT en tu navegador, puedes navegar en nuestra Web tranquilamente, pero te recomendamos que lo actives para que puedas puedas utilizar nuestra Web con todas las funcionalidades.

Presentació de l'informe "Ansietat i depressió als mitjans"

Domingo, 08 Noviembre 2020 18:45

 

Omple aquest forumulari i t'enviarem l'informe en format pdf: https://forms.gle/FknLjKKAFrPKtYfA6

 

PRESENTACIÓ DE L’ OBSERVATORI DE SALUT MENTAL I MITJANS DE COMUNICACIÓ
DIJOUS 19 DE NOVEMBRE 11:30h.

Resultat de l’informe 2019: Ansietat i depressió.
Presentació via streaming des del Col·legi de Periodistes de Catalunya

Amb la participació de:

  • Miquel Juncosa, director de l’Associació Obertament
  • Ariadna Rogero, cap de premsa d’Obertament i responsable de l’informe
  • Anna Manso, Guionista a TV3, articulista del diari Ara i persona afectada.

COM ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ PODEN JUGAR UN PAPER RELLEVANT EN LA LLUITA CONTRA L'ESTIGMA DE LA SALUT MENTAL? 

Obertament presenta l’informe anual sobre com s’aborden a la premsa els problemes de salut mental, enguany posant el focus als més comuns: l’ansietat i la depressió

La publicació d’aquest anàlisi coincideix amb un context social en el qual els problemes de salut mental van en augment i la manera com els mitjans ho representen pot ser determinant en la visió que la societat en té . Els professionals sanitaris ja parlen des de fa mesos d’una onada silenciosa de nous casos de persones que debuten en una problemàtica de salut mental.

La pandèmia i la crisi econòmica que se’n deriva provoquen temor i preocupació en la societat en el seu conjunt, un impacte psicològic a gran escala que no podem ignorar. Estudis recents assenyalen que arran de l’arribada de la Covid19 els problemes per dormir, la por, la incertesa i l’ansietat –símptomes que poden acabar en trastorns majors com depressions o idees autolítiques- han augmentat entre un 15 i un 20%.

Per tal de transformar creences i comportaments al voltant dels problemes de salut mental comuns com l’ansietat i depressió, els mitjans han d’esdevenir aliats en la construcció i transmissió d’un nou imaginari. Si no combatem l’estigma que hi va associat, la persona que comença a sentir malestar psicològic o emocional sent, a més, culpa i vergonya. Això farà que trigui molt més temps en demanar ajuda.  I el seu entorn tampoc estarà preparat ni sabrà com acompanyar-la.

Observatoris anteriors han assenyalat les bones i males praxis periodístiques en matèria de salut mental i sobre el tabú del suïcidi. Les dades que compartim aquest any sobre el tractament informatiu de l’ansietat i la depressió, i la reflexió que les acompanya per part de diversos testimonis en primera persona, han de permetre als professionals de la informació elaborar unes peces més acurades, realistes i sensibles.  Els periodistes han de poder identificar els mites que encara condicionen la qualitat de reportatges, notícies i entrevistes sobre la qüestió, per tal de no reproduir-los ni seguir-los alimentant.

Una mirada desestigmatitzadora de la salut mental permetrà que quan les persones comencem a sentir malestar psicològic en puguem parlar obertament i no ens demorem en cercar ajuda professional. Al contrari, un retrat mediàtic estereotipat i negatiu contribuirà a perpetuar l’estigma que tant agreuja la condició de les persones afectades i retarda l’accés als serveis sanitaris, a un tractament adequat i a la possibilitat de recuperar-se.

Com a novetat d'enguany l'informe compta amb la participació de diverses veus del món del periodisme que ofereixen la seva doble mirada com a professionals dels mitjans que han viscut un trastorn de salut mental en primera persona.

“Els mitjans tenen la responsabilitat de trencar els tabús”  

Ricard Ustrell - Periodista, director i presentador del programa “Planta Baixa” a TV3.

 

 

Cargando, un momento, por favor