No tienes activado JAVASCRIPT en tu navegador, puedes navegar en nuestra Web tranquilamente, pero te recomendamos que lo actives para que puedas puedas utilizar nuestra Web con todas las funcionalidades.

Primera fase del pla antiestigma de Terrassa i la UAB

La lluita contra l’estigma en salut mental segueix expandint-se arreu de Catalunya en forma depla antiestigma. Des d’Obertament ja portem mesos acompanyant el desenvolupament de dos nous plans, un a la Universitat Autònoma de Barcelona i l’altre a la cuitat de Terrassa. El passat dijous, també en motiu del Dia Mundial de la Salut Mental (10 d’octubre), es van presentar totes dues diagnosis i les properes passes que s’hauran de fer de cara al futur disseny.

Pel que fa a Terrassa, la diagnosi es va presentar a través d’una roda de premsa on van participar la regidora de salut de l’ajuntament, Mònica Polo, la Maria Aran, com a representant de la Taula de Salut Mental i la Maria Lomascolo, tècnica referent d’Obertament. A l’acte, es van exposar les principals conclusions d’una enquesta elaborada pel grup motor del pla i a la qual han respost més de 750 persones de Terrassa. Segons les dades obtingudes, un 19% de les persones enquestades afirmen haver passat o estar passant per algun problema de salut mental, tot i així, només el 28% dels enquestats estarien disposats a conviure amb una persona que hagi passat per aquesta experiència. Finalment, el 80% de les persones que han passat per un problema de salut mental afirmen haver patit discriminacions per aquesta raó. Les dades corroboren que cal desenvolupar polítiques públiques i accions concretes de lluita contra l’estigma a la ciutat. Així ho explicava la regidora de salut, que insistia en la necessitat d’impulsar mesures que contribueixin a posar fi a la incomprensió i rebuig social cap a aquest col·lectiu.

Per altra banda, la Universitat Autònoma de Barcelona també va presentar la seva diagnosi, en aquest cas, a la sala del cinema de la universitat. El grup motor, format per membres de l’equip de govern, estudiants i treballadors, tant Personal d’Administració i Serveis (PAS) com Personal Docent i Administrador (PDI), van presentar com s’havia desenvolupat la primera fase de diagnosi i predisseny del pla, centrant la seva exposició en els antecedents, el mapa d’actor i els resultats d’una enquesta realitzada a tot el campus a la qual van respondre 1942 persones (66% estudiants i 34% treballadors). Una de les conclusions que van destacar és que tot i que el 80% dels enquestats afirmaven haver viscut amb una persona amb problemes de salut mental, només un 27% dels treballadors i un 47% dels alumnes estarien disposats a treballar amb una persona amb experiència pròpia. De les persones que van respondre que tenien o havien passat per un problema de salut mental (10% dels treballadors i 16% dels estudiants), un 86% han ocultat, en major o menor mesura, el seu trastorn al seu entorn (83% treballadores, 92% estudiants). Les dades extretes tornen a posar de manifest la necessitat d’abordar aquesta problemàtica.

Totes dues presentacions van finalitzar destacant la importància de la participació de la primera persona en tot el procés d’elaboració i desenvolupament del pla. A Terrassa, es va presentar una formació que tindrà lloc durant les següents setmanes i que té com a objectiu crear un espai de seguretat on analitzar els pros i els contres d’explicar o amagar una experiència en salut mental. Pel que fa a la Universitat Autònoma de Barcelona, l’acte va finalitzar amb les històries de tres persones que havien passat per un problema de salut mental, una professora, una treballadora del PDI i una estudiant. Totes tres històries van commoure al públic assistent i van materialitzar, a través de l’experiència, la necessitat de la lluita contra l’estigma. “No podia anar sola a la universitat. És el primer cop que parlo del que em va passar, encara hi ha la idea de que aquestes coses són només per cridar l’atenció”, afirmava l’estudiant al final de la seva historia.

Cargando, un momento, por favor