No tienes activado JAVASCRIPT en tu navegador, puedes navegar en nuestra Web tranquilamente, pero te recomendamos que lo actives para que puedas puedas utilizar nuestra Web con todas las funcionalidades.

La realitat és àcida

Potser perquè sóc dona, potser perquè sóc d'esperit progressista, potser perquè tinc un problema de salut mental... Sincerament no ho sé. A vegades, les persones més properes, com la família, són les que colpegen amb força l'autoestima d'aquell/a que s'esforça per en sortir-se’n endavant. L'arma d'aquest cop és la ignorància. Així és. Us explicaré un petit episodi que em va succeir quan anava passejant al carrer amb una persona molt propera a mi.

La meva malaltia mental ha originat “pauses” en la meva vida, la qual cosa ha fet que no hagi seguit un camí lineal i recte com la majoria sinó amb tirabuixons i espirals, com una muntanya russa. No obstant això, també m'ha fet més forta i realista amb les situacions actuals que em rodegen. L'acceptació és un gran pas.
Retornant a la petita història, fa pocs anys vaig patir una experiència discriminatòria que em va fer sentir petita, minúscula i insignificant per unes hores. Com us sentirieu si us diguessin que no creuen en les vostres capacitats pel fet de tenir una malaltia? I només dic “malaltia” a seques.

Jo tenia moltes ganes de reprendre els estudis i d'empoderar-me com a persona. Havia passat uns anys durs arran del meu problema de salut mental i desitjava recuperar les il·lusions per al meu futur. Vaig decidir llençar-me a la piscina i estudiar les proves d'accés per a la universitat i estudiar la carrera que jo sempre anhelava.

Quan li vaig comunicar al meu pare del meu propòsit em va contestar: "Estudiar? Com? I tu estàs capacitada per estudiar amb la teva malaltia? El teu cap pot?" Les paraules que descriuen de com em sentia després d'aquella resposta són: burra, tonta, incompetent, curta, no capacitada, fracassada, etc. Plaffff! Em vaig sentir com un castell de sorra trepitjat per un dinosaure. No existia la mala intenció però sí la desconeixença en tots els sentits i aquell “no saber” va minvar la meva llum per uns instants. Jo només necessitava que em digués: “Endavant filla. Ho vals”. Evidentment vaig sentir-me molt dolguda i enrabiada però vaig comprendre que allò era fruit d'una manca d'informació i de sensibilització sobre els trastorns mentals.

En l'actualitat estic cursant el tercer curs de Treball Social i em sento persistent. El meu caràcter i les persones que confien amb mi, com per exemple la meva xicota, són els pilars que m'ajuden cada dia a escalar la muntanya. He après a confiar en mi a pesar dels estigmes que encara té la societat referent a les persones amb problemàtiques mentals i que no som pitjors ni millors que ningú.

Cargando, un momento, por favor